.webp)
KNIK as a verb
Taal, taligheid – het is een prachtig ding, nietwaar? Altijd in beweging, altijd in verandering. Elke streek, elke generatie geeft er weer een eigen draai aan. Wij zijn bijvoorbeeld de generatie die met MSN begon, waar “Heyz” en “Hoeist?” of erger "Hoeizzie?" de standaard openingszinnen waren. Dat was natuurlijk voordat “flex” de wereld veroverde, en “lit” de nieuwe 'coolness' werd. We dwalen af. Het punt is: Taal is leuk. Je kiest je slang bewust: Wat wil je uitstralen? Hoe wil je overkomen?
Zo stonden wij in september/oktober 2022 voor een geweldige uitdaging: Een naam verzinnen voor ons bedrijf.

Een naam verzinnen voor ons bedrijf. En geloof me, dat is moeilijker dan een kind een naam geven.
Bij kindernamen kun je gewoon zeggen “Vind ik leuk” of “Vind ik niet leuk” en klaar. Pietje fietst wel door, je hebt er geen last meer van. Maar bij een bedrijfsnaam… die moet ook nog eens resoneren bij anderen. De druk is hoog. Je kunt niet zomaar iets roepen en verdergaan. Dus, dachten wij, wat doen we? We maken tafels, we buigen het materiaal. Maar buigen… buigen met die harde Nederlandse “G”. Nee, dat gaat ‘m niet worden. Dus dan maar “Vormen” of “Vormlab”? Ja, zo kwamen we bij Google. Maar daar zie je al snel dat er veel bedrijven zijn met het woord ‘vorm’.. En je wil toch niet de ‘Marcel’ onder de bedrijven worden, hè? Iedereen kent minimaal één Marcel (wij toevallig zes). Geen kritiek naar de Marcels, stuk voor stuk aardige mensen. Maar nee, niet voor ons bedrijf. Zo kwamen we op KNIK. We knikken letterlijk de platen in de juiste vorm, dus waarom niet een naam die dat uitstraalt? KNIKSTUDIO was geboren. De bevalling was lang. Twee maanden lang.
Maar op dat moment wisten we nog niet dat we met KNIK een eindeloos scala aan mogelijkheden zouden creëren. Want inmiddels is KNIK meer dan alleen een naam. Het is een werkwoord. Het is een gevoel. Het is 'ons' en – met een KNIK in huis – ook jij. En ook zo helemaal van deze tijd, toch? Kijk naar alle Gen Z-afkortingen zoals “esma”, “gemo” en noem maar op. Wij hebben nu KNIK. Tegenwoordig noemen we onze tafels gewoon KNIKS. En dat is het mooie van taal – het groeit, het evolueert. KNIK is niet zomaar een naam, het is iets dat leeft. Het is de kern van wie wij zijn. Wij gebruiken het onderling als werkwoord: “Zullen we even knikken?” Zo worden dus jullie tafels geknikt. Dus, de volgende keer dat je onze tafels ziet, weet je: het is niet zomaar een tafel. Het is een KNIK. Met liefde voor jou geknikt, zeggen we met een knikoog ;).